Mei is dé tuinmaand! Alles bloeit en groeit en er is veel onderhoud nodig om alles netjes te houden.

Ook bemesting is erg belangrijk om de planten dat extraatje te geven voor mooiere bloei en betere groei. In deze maand zijn ook de vogeltjes druk bezig met nestelen. Bent u van plan de bomen en struiken te snoeien, kunt u hiermee beter even wachten zodat de vogeltjes alle ruimte en rust hebben om hun nestje te bouwen.

In de maand mei zijn er nog veel meer tuinklussen die geklaard kunnen worden!

 

 

De Border

Zijn er planten die ondersteuning nodig hebben, geef ze dat dan zo snel mogelijk zodat er bij bijv. een zware regenval geen takken af gaan breken.

Ook deze maand kunt u nog zomerbollen planten voor meer kleur in uw tuin. En om alles aan te kleden kunt u nu ook uw potten vullen met zomerbloeiers, want na de IJsheiligen (11-14 mei) is de kans op nachtvorst erg klein zodat ze geen schade meer op kunnen lopen. Bemest de zomerbloeiers goed zodat ze lang en mooi door blijven bloeien zodat u tot in de herfst hiervan kan genieten.

Heeft u planten die ziektegevoelig zijn, hou dit dan goed in de gaten. Als bijv. op de rozen meeldauw te zien is, begin dan meteen met het bestrijden hiervan.

De bloembollen die dit voorjaar hebben gebloeid kunt u nog even laten staat zodat ze weer extra voeding op kunnen bouwen voor volgend jaar. Wanneer het groen geel begint te worden kunt u dit afknippen. De bollen kunt u uit de tuin halen en laten drogen. De bollen moeten dan droog en donker bewaard worden zodat ze in het najaar weer opnieuw uitgezet kunnen worden.

In mei kan de temperatuur ook al aardig oplopen dus vergeet dan niet de nieuwe beplanting, of de planten in potten water te geven.

Heeft u struiken in de tuin die vorig jaar in de zomer of herfst hebben gebloeid? Dan zijn deze, als het goed is, al eerder terug gesnoeid. Zijn er struiken die dit jaar al hebben gebloeid, kunt u deze nu ook al terug snoeien.

 

Het gazon

Nu de temperatuur weer wat omhoog gaat en de kans op nachtvorst verdwijnt, kunt u nu ook beginnen met het bemesten van het gazon met kunstmest. Door regelmatig het gazon te bemesten krijgt mos en onkruid minder kans om te groeien en wordt het gazon sterker, groener en gezonder. Doordat het gazon sneller groeit, moet u wel vaker maaien. Maar u zult zien dat het gazon er stukken beter en groener uit gaat zien.

 

Bomen

Er zijn bomen die hun bloeiperiode in mei al achter de rug hebben en deze bomen mogen al gesnoeid worden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de krentenboom. Omdat nu bij de meeste bomen de sapstroom weer op gang is gekomen kunt u andere bomen beter niet meer snoeien.

In mei is de beste periode om de hagen te snoeien. Wanneer u de topscheuten en zijtakken snoeit, krijgt u een strak aanzicht. Coniferen zouden ook nog in juni gesnoeid kunnen worden. Let er wel op dat het snoeien van de hagen en coniferen bij bewolkt weer gedaan moet worden, om verbranding te verkomen.

 

Vijver

Ook het leven in de vijver komt weer op gang. Zijn er waterplanten die de winter niet hebben overleefd, kunt u die nu weer aan gaan vullen. Zorg ook voor voldoende zuurstofplanten voor een optimaal resultaat.

« vorige