In april begint alles weer te groeien en te bloeien. De temperatuur gaat weer omhoog, de vogeltjes fluiten weer, kortom…. het wordt weer lente! Én het tuinseizoen is weer begonnen!

In deze maand kunt u weer volop beplanting planten en/of verplanten en u kunt beginnen met het zaaien van eenjarige planten.

 

Maar u kunt deze maand nog veel meer in de tuin doen……

 

De Border

Wilt u de hele zomer kleur in uw tuin? Dan kunt u nu beginnen met zaaien van eenjarigen wanneer de vorstperiode ten einde loopt. Ook kunt u beginnen met het planten van zomerbollen. Wanneer eind april de voorjaars bloembollen zijn uitgebloeid dan moet u, voor een nieuwe bloei in het volgende jaar, het achtergebleven groen nog een paar weken laten zitten.

Heeft u nog kale plekken in de tuin of bent u niet helemaal tevreden over uw tuin, dan is het nu ook  de tijd om vaste planten en heesters te planten. Wanneer de temperatuur boven het vriespunt blijft kunt u ook beginnen met bemesten. Eerst met organische mest en wanneer de temperatuur boven de 10 graden Celsius komt kunt u met kunstmest beginnen.

De vaste planten en heesters die in het najaar hebben gebloeid kunt u nu terugsnoeien. Zijn er heesters die in april al bloeien, kunt u deze na de bloei terug meteen terug snoeien.

Hebt u kuipplanten binnen overwinterd? Dan kunnen deze nu weer na buiten op een bewolkte dag, wanneer het niet meer vriest. Let op, het kan nog vriezen dus zorg dan wel dat de planten dan zijn beschermd. 

Hebt u de rozenstruiken nog niet gesnoeid? Dan dit zo snel mogelijk nog terugsnoeien. Ook kunt u nu beginnen met het bemesten van de rozen.

 

Het gazon

April is een goede maand om het gazon te verticuteren. Na de winter is het normaal dat er wat meer mos in het gazon is gekomen. Om dit te verkomen moet u in de wintermaanden kalk strooien. Wanneer u het gazon gaat verticuteren krijgen de wortels meer lucht en zal het gazon beter gaan groeien in combinatie met meststoffen. Kale plekken die door het verticuteren ontstaan, kunt u daarna bijzaaien.

 

Bomen

Zolang er nog geen blad aan de bomen zit kunt u deze nog planten en of verplanten. Heeft u de fruitbomen nog niet gesnoeid? Doe dan dit zo snel mogelijk voordat de sapstroom opgang komt. Ook kunt u nu dode takken en oud hout uit de bomen snoeien.

 

De Vijver

Wanneer de temperatuur van het water ook weer oploopt, beginnen de waterplanten ook weer te groeien. Om ze hierbij te helpen kunt u deze planten ook speciale mest toedienen. Zorg dat het afgestorven groen uit de vijver wordt gehaald en vul de vijver, wanneer nodig, aan met nieuwe waterplanten. Om de kwaliteit van de vijver in de gaten te houden kunt u dit laten testen.

 

 

 

« vorige