In maart is de lente echt weer in zicht. De dagen worden langer en vaak gaat de temperatuur ook weer omhoog. Ja, het begint alweer te kriebelen….want de tuin komt weer tot leven. Maar let op, ook in maart kan het nog stevig vriezen.

Als de temperaturen omhoog gaan haal dan op tijd de winterbescherming van de planten zodat ze weer voldoende licht en lucht krijgen.

 

Hier nog meer tuintips voor de maand maart.

 

De Border

Als u de verdorde plantresten en bladeren nog niet hebt verwijdert, doe dat dan nu. Hierdoor kunnen de planten weer vrij ademen en beginnen met uitlopen. Ook kunt u beginnen met bemesten. Kies hiervoor een goede organische mest want voor kunstmest is het nog wat te vroeg.

Heeft u de rozen nog niet gesnoeid? Doe dat dan deze maand. De struik en stamrozen worden meestal in maart gesnoeid en snoei ze dan tussen de 10 en 30 cm vanaf de grond of bij een stamroos vanaf de enting.

Heeft u nog plaats voor mooie klimplanten? Plant ze dan nu en bind ze meteen goed vast. Geef ook meteen goede mest zodat ze goed aanslaan en ziektevrij blijven. Heeft u een kamerfoelie in de tuin? Snoei deze dan goed terug zodat hij weer fris kan uitlopen. Ook de zomerbloeiende clematis kunt u nu goed terugsnoeien en doe dat net boven een knoppenpaar zodat hij daar weer kan uitlopen. En clematis die vroeg in het voorjaar bloeit kunt u het beste meteen na de bloei weer terugsnoeien.

Zijn er bepaalde vaste planten of heesters die moeten worden verplaats, doe dat dan nu.

Ook komen de slakken weer tevoorschijn en ze zijn gek op jonge frisse uitlopers van de vaste planten. Let dus goed op en begin op tijd met het strooien van slakkenkorrels.

De heesters die na 1 juli (de langste dag) bloeien kunt u nu ook snoeien. Ook is het nu de tijd om de siergrassen te knippen en de zomerbloeiende bollen te planten.

 

Het gazon

Omdat de temperaturen weer omhoog schieten begint het gras ook weer te groeien. Daarom wordt er in maart meestal voor het eerst gemaaid. Voor het maaien is het verstandig eerst het gras wat los te harken en maai de eerste keer niet te kort.

Ook kunt u het gazon bemesten met een organische mest. Is de temperatuur hoog genoeg dan kunt u beginnen met kunstmest. Ook kunt u het gazon verticuteren en kale plekken bij zaaien. Ook hiervoor moet de temperatuur hoog genoeg zijn.

 

Bomen

Bomen en struiken in de tuin kunnen deze maand nog worden verplant. Wanneer er volop blad aan zit is dit niet meer aan te raden.

De fruitbomen die deze maand kunnen worden gesnoeid zijn de fruitbomen met steenvruchten.

Ook de bomen kunnen nu worden bemest voor een betere groei, bloei en vruchtdracht.

 

De vijver

Wanneer het watertemperatuur wat begint op te lopen en de vijver begint weer te leven kunt u uw vijverwater laten testen om te kijken of de waardes in orde zijn.

Ook is het nu tijd om de vijverpomp en filter goed schoon te maken wanneer u deze in de winter hebt laten zitten.

Begin niet de gehele vijver schoon te maken want de dieren zoals kikkers en salamanders zijn nu nog in rust en hierdoor zou het evenwicht kunnen verstoren.

Ook kunt u beginnen met de voeren van de vissen. Dit kan alleen als het vijverwater boven de 6 of 7 graden komt.

 

 

« vorige