Is er in december nog wat te doen in de tuin? Jazeker! December is de wintermaand, waarin de vorst al behoorlijk kan toeslaan. Daarom is het erg belangrijk alles nog eens goed na te lopen en te checken of alle planten ,die bescherming nodig hebben, nu ook beschermd zijn.  Dit is je laatste kans. Wanneer je klaar bent met je laatste tuinklusjes zorg dan goed dat al het tuingereedschap schoon en droog opgeborgen word. Ook kunt u deze maand het snoeigereedschap slijpen en oliën.

Vergeet ook de vogeltjes deze maand niet. Veel bessen en vruchten zijn niet meer te vinden dus kunt u de vogels gerust wat bijvoeren.

 

Hier meer tuintips voor de maand december:

 

De Border:

Er is een kans op sneeuw in deze maand. Wanneer dit het geval is moet u ervoor zorgen dat de sneeuw van de wintergroene planten wordt gehaald  zodat bij zware sneeuwval de takken niet knappen.

Wanneer de vorst niet in de grond zit kunt u ook nog de laatste bloembollen planten.

De druif moet deze maand ook worden gesnoeid. Doe dit op een zonnige dag wanneer het niet vriest. Dit geld ook voor bessen dragende struiken.

 

Het gazon:

Wanneer u het gazon nog niet heeft bekalkt doe dat dan deze maand nog. Dit voorkomt meer mosgroei in het nieuwe tuinseizoen. Als het heeft gevroren of er is sneeuw gevallen probeer dan zo weinig mogelijk op het gazon te lopen. Hierdoor kan namelijk het gras schade oplopen en heb je kans op gele plakken in je gazon.

 

Bomen:

In de maand december kunt u nog gerust bomen planten wanneer de grond niet bevroren is.

Deze maand is ook geschikt om de esdoorns, notenbomen, berken en de fruitbomen te snoeien. Ook is het voor de fruitbomen van belang deze nu kalk te geven. Dit kunt u door de bovenlaag van de grond mengen.

 

De Vijver:

Verwijder, indien nodig, de sneeuw van de vijver zodat er nog voldoende licht in de vijver kan komen.

Wanneer u vissen in de vijver hebt is het van belang een ijsvrijhouder of een pompje in de vijver te plaatsen zodat er voldoende lucht voor de vissen in de vijver komt. 

« vorige