Tuintips oktober

De herfst is nu echt begonnen. Het regent en het wordt merkbaar kouder. Ook de blaadjes van de bomen zijn aan het verkleuren en dat geeft weer mooie herfstplaatjes. Het wordt tijd om het in huis weer wat gezelliger te maken maar ook is er nog volop werk in de tuin te doen. Oktober is onder andere dé maand om bloembollen te planten en je kunt beginnen met de tuin winterklaar te gaan maken
.                                                                 
                       

Hier nog meer tuintips voor de maand oktober.......


De Border 

De klimplanten die vorstgevoelig zijn kunt u nu gaan beschermen. Want in oktober kan de temperatuur al zakken naar het vriespunt. Dit geld ook voor vorstgevoelige vaste planten. Wanneer het heeft gevroren en het blad van de bloembollen (o.a. Dahlia’s) afsterft kunt u deze gaan rooien.

Zijn er enkele vaste planten te groot geworden? Dan is het nu een geschikte tijd om ze te rooien en de delen.

Om de vaste planten en heesters nog wat extra’s mee te geven in de winter kunt u nu compost tussen de planten strooien.

 

Het gazon:

Het ligt er een beetje aan wat voor weer we hebben in deze maand maar meestal vind de laatste maaibeurt plaats in oktober. Maak daarna de grasmaaier goed schoon en voorzie de bewegende delen met wat olie. Ook kunt u de maaier nu een goede onderhoudsbeurt geven zodat je in het voorjaar meteen los kan.

Na de laatste maaibeurt is het tijd om kalk te strooien. En dan het liefst de korrelkalk omdat deze een langere werking heeft, het strooit makkelijker en het stuift niet. Poederkalk is vooral geschikt om in het voorjaar nog te strooien.

 

Bomen:

Oktober is een hele goede maand om fruitbomen te planten. Ook het assortiment andere bomen wordt weer groter. Wanneer dat precies is, is wanneer de bladeren van de bomen verkleuren. 

 

 

De vijver

Haal dood plantmateriaal en in de vijver gewaaide bladeren uit de vijver zodat het vijverwater niet kan verzuren. Ook kun je de vijver beschermen tegen afgevallen blad door er een net over te spannen.

Begin met het minderen van het voeren van de vissen. Anders blijven ze teveel aan het wateroppervlak en gaan ze te laat in rust wanneer de winter invalt.    

Wanneer u de pomp altijd uit de vijver haalt tijdens de wintermaanden kunt u dat eind oktober ook weer doen. Maak hem goed schoon en droog en berg hem om een droge plek op.

 

Het terras

De éénjarigen hebben hun beste tijd nou wel gehad en kunnen worden vervangen door leuke herfst- en winterbloeiers. Denk hieraan violen, bergthee, skimmia,s winterheide, bolchrysanten etc. Ook kunt u het geheel aankleden met pompoenen en kallabassen.

Vorstgevoelige potten kunt u nu schoonmaken en opbergen en de kuipplanten moet u nu ook naar een vorstvrije plaats brengen. Graag een lichte plaats van ongeveer 5 graden.

     

« vorige